Letselschade Advocaat of Letselschade Jurist?

Inleiding

Je hebt letselschade opgelopen en je wilt je schade claimen op de aansprakelijke partij. Dat is begrijpelijk. Je gaat dan naar Google en toetst in: “Letschade Advocaat” of “Letselschade Jurist”. Veel mensen denken dat een jurist ook een advocaat is, en andersom. Dat is echter niet het geval. In deze blog zullen wij je laten zien wat de verschillen zijn tussen deze 2 soorten titels.

Letselschade Advocaat

Een advocaat is iemand die na zijn studie rechtsgeleerdheid de advocatenopleiding heeft gedaan. Deze opleiding dient gevolgd worden bij de Nederlandse Orde van Advocaten. De opleiding duurt circa 3 jaar. Aan het begin van de opleiding (of vlak ervoor), word je direct beëdigd tot advocaat. Dat is best gek. Je komt net uit de collegebanken (rechten) en wordt dan al direct benoemd tot advocaat. Toch is dit wel hoe het werkt. Gedurende je advocatenopleiding moet je verschillende vakken volgen en toetsen toen. Daarnaast werk je (doorgaans) op een advocatenkantoor. Je bent dan een ‘advocaat stagiair’. Nadat je hebt voldaan aan alle opleidingseisen, word je definitief advocaat. Je bent dan geen advocaat stagiair meer, maar je wordt advocaat medewerker.

Een letselschade advocaat is dus iemand die na zijn rechtenstudie de advocatenopleiding heeft gedaan (of er mee bezig is). Het is in ieder geval iemand die op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocatenstaat ingeschreven.

Letselschade Jurist

In tegenstelling tot de titel ‘advocaat’ is de term ‘jurist’ geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zichzelf een jurist mag noemen. Veelal noemen mensen zich echter jurist, nadat zij een rechtenstudie hebben afgerond (maar niet de advocatenopleiding hebben gedaan). Zij zijn dan ‘meester in de rechten’ en mogen ‘mr.’ voor hun naam schrijven.

Verschil

Het voornaamste verschil tussen een advocaat letselschade en een jurist letselschade is gelegen in de mogelijkheden om zaken bij de rechter voor te leggen. Advocaten kunnen in Nederland overal procederen; kantonrechter, rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad. Juristen kunnen dat niet. Juristen kunnen alleen bij de kantonrechter procederen. De kantonrechter behandelt zaken tot € 25.000,- en een bepaald type zaken, zoals arbeidsrecht – en huurzaken.

Letselschade

In letselschade zaken wordt relatief weinig geprocedeerd. Je letselschade claimen bij de rechter, maar vaak wordt er een schikking getroffen. Zeker als er verzekeringsmaatschappijen betrokken zijn, dan wordt de schade doorgaan gewoon vergoed, zonder dat er een juridische procedure aan te pas hoeft te komen. Dit geldt bij alle soorten letselschade: bij een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische aansprakelijkheid of bijvoorbeeld bij een hondenbeet.

Max Letselschade

Wij werken met zowel advocaten als juristen. Dat betekent dat wij in eigen beheer kunnen procederen. Indien jouw zaak zich leent voor een rechtszaak, dan hoeven wij aldus niet op zoek naar een advocaat. Wij hebben die in onze eigen gelederen. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op:

Neem direct contact op

Neem direct contact op met Max Letselschade. Binnen 2 uur nemen wij telefonisch contact met je op om jouw letselschadezaak te behandelen. Je kunt jouw gegevens hier achterlaten. Je kunt ons ook telefonisch bereiken op het telefoonnummer 023 583 00 89 of per e-mail op info@maxletselschade.nl

Neem direct contact op

Binnen 2 uur nemen wij telefonisch contact met je op! Laat hieronder direct jouw gegevens achter.